2014. május 21., szerda

Juhtúróval és kolbásszal töltött gombafejek

A gomba a végzetem. Nagyon szeretem. Sülve, főve, grillezve, levesbe, töltelékként, bárhogy. Talán azért a kedvenceim a töltött gombák, mert ott ők a főszereplők. És persze azért is, mert rendkívül változatosan, könnyen és gyorsan finom és laktató ételeket készíthetünk. Ezek lehetnek a legegyszerűbbek, tejföl-sajt-sonka párosítás például remek. Vagy tehéntúróval, hagymával, baconnal is frenetikus. Egy nagy favoritom már fent is van a blogon, ez a zöldfűszeres töltött gomba. Nem szabhat határt csak a képzeletünk. Ha szeretik a gombát tetszeni fog ez a recept is. Húsok mellé salátával, vagy hideg vacsora részeként is remek.




Hozzávalók (2-3 főre)


- 6 darab nagyobb gomba

- 4 nagy evőkanálnyi juhtúró

- 2 evőkanál tejföl

- fűszeres enyhén csípős puha parasztkolbász (nálam egy kb. 10 cm hosszú darab)

-  szárított bazsalikom, bors (a juhtúró sós, ezért nem kell sózni)

- 2-3 bő evőkanálnyi reszelt sajt (nem túl domináns ízű, pl. trappista)

- 1 kiskanálnyi zsemlemorzsa

- olaj



Elkészítés


  1. A sütőt melegítsük elő 180°-ra.
  2. A gombáknak húzzuk le a héját, a tönkjét törjük ki. Permetezzük be olajjal, borsozzuk és szórjuk meg bazsalikommal. Helyezzük őket egy alufóliával bélelt tepsibe. 
  3. A juhtúrót és a tejfölt keverjük csomómentesre, enyhén borsozzuk, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott kolbászt és a reszelt sajt 2/3-át. Töltsük a gombafejekbe A maradék sajtot szórjuk a gomba tetejére, és szórjuk meg egy kicsi zsemlemorzsával is, hogy a sajt ropogósra süljön. 180°-on 8-10 percig süssük, majd grill fokozaton pirítsuk meg a tetejét.   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése