2014. február 2., vasárnap

Varga Gábor: Gourmandia

                   Az Igazi: süteményes könyvek Nagy Ő-je

Nos, nem írtam, hogy szakácskönyveké, mert eszembe jutott a Szakácsok könyve, meg pár Lajos Mari kiadvány, úgyhogy úgy éreztem nem fair velük szemben egy "csak" süteményeket felvonultató szakácskönyv piedesztálra emelése. Ennek ellenére azt az állításomat tartom, miszerint ez a süteményes szakácskönyvek királya, illetve facér szakácskönyvek áhított Nagy Ő-je. (példaképe?)



Mostanában egyre több igényes szakácskönyv jelenik meg a "piacon", de ezelőtt mi volt? Lajos Mari, Horváth Rozi, meg rengeteg idegenről fordított szakácskönyv, amik már csak a fordítás miatt is torzak voltak, a mennyiségek, a hőfok, mind mind buktatói a buzgó receptkövető háziasszonyoknak, nem beszélve az elvarázsolt hozzávalókról. Mégis melyik átlagos háziasszony tart otthon csicseriborsólisztet, szezámpasztát, nugátot, vagy kókusztejet?

Végre egy olyan szakácskönyv, ami nem szégyelli, hogy magyar. Nem szégyelli azt mondani, hogy magyar konyhára szabva, magyaros ízekkel, a magyar háziasszonynak rendelkezésére álló alapanyagokból is lehet finom édességet készíteni. Egy cukrász, akit nem fertőzött meg a sznobizmus, nem szégyell egyszerű, nagyszerű, könnyen elkészíthető, világosan áttekinthető könyvet adni a nagyközönség kezébe.
A könyv persze tartalmaz olyan recepteket is, amelyek nem magyar gyökerűek (pl. Créme caramell, vagy Panna cotta), de kétség kívül dominálnak a hazai közkedvelt, bevált receptek.


Varga Gábor könyve egyben bizonyíték arra, hogy otthon is lehet olyan sütiket készíteni, amik a cukrászdák polcain díszelegnek, sőt, mivel tudjuk és szabályozhatjuk mi van/legyen benne, ezért még finomabb is lehet a végeredmény. Rengeteg a köztudatban forgó cukrászsütemény (pl. Képviselőfánk, vagy Narancsos néró), de inkább boltban vesszük meg, minthogy magunk készítenénk el otthon. Miért? Mert nincs tökéletes receptünk, meg ugye a boltban kapható darab szép, és biztos finom is. Felejtsük el a cukrászdákat, bolti vackokat! Ez a könyv (majdnem) minden olyan receptet tartalmaz, amiket a cukrászdákban megpillanthatunk. És ha magunk készítjük sokkal nagyobb az öröm.
Szerintem a Gourmandia alapmű, nem hiányozhat egy konyhából sem. Ki tudja, pár tíz év múlva ez lesz az új Horváth Ilona?

Kifejezetten tetszett a könyvben:
- közérthető és pontos recept leírások, munkafázisokat bemutató fotók
- a minimalista képeknek köszönhetően a süteményen van a hangsúly, nem a körítésen
- letisztult, igényes kinézet
- használható
- kreatív alkotásra buzdít


Kiknek ajánlom?
- kezdőknek egyértelműen: minden megtalálható ebben a könyvben: a tejbegríztől a burgonyás pogácsáig minden, aminek az elsajátítása fontos lehet
- hobbi szakácsoknak: a könyv egyik nagy fejezetét a cukrászreceptek alkotják
- "haladóknak": a könyv végén izgalmas kompozíciókat találhatunk, illetve remek techinákat
- azoknak, akik szeretik, ha egy könyv szép, igényes, és használható

Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése