Elegánsan mondva: gâteau au yaourt, avagy joghurttorta. A franciáknál nagyon népszerű ez a sütemény, számos receptváltozat kering az interneten. Én elsősorban Lila füge receptjét követtem, de többek között itt is leellenőriztem autentikus-e a leírás. Azonban az alapreceptet kedvemre csicsáztam különféle illatos kiegészítőkkel, így a Dóra által adott leírásban szereplő narancshéjat az illatos vanília, bódító tonkabab és az aromás rum egészítette ki. A tésztához lehet mandulalisztet vagy tetszés szerint más maglisztet használni, bár szerintem így a legköltséghatékonyabb. És akkor pár szót az elkészítésről: nem gondolnám, hogy a végeredmény bárki számára sokkolóan "külföldi" lenne, hiszen Magyarországon is igen népszerűek a joghurtos-kefires kevert sütemények, legtöbbször gyümölcsökkel párosítva. (Itt és itt is található ilyen recept a blogon, valamint a kedvenc muffinom is hasonló alapanyagokból áll.) Így hát az eredmény is ismerős lesz: egy puha, könnyű tésztájú, pár nap elteltével is puha tészta. Mindezt pedig a fenséges fűszerek koronázzák meg. Legismeretlenebb talán közülük a tonkabab, amit tényleg muszáj kipróbálni, a marcipános aromájával igazán izgalmas és jóillatú fűszer. Ázsiai fűszerboltokban kapható.
Hogy mégis mi az igazi előnye ennek a tésztának? Az egyszerűsége: nem kell hozzá robotgép, sem hatalmas karizom, játszi könnyedséggel összekeverhető a massza percek alatt. Érdemes kipróbálni tényleg ezt a finom tortát, a fűszerektől és a narancstól igazi bűnös élvezet. Pláne ha az ember még melegen fogyasztja vajjal, ami szépen beissza magát a szeletbe. Akár a képen. :)