2014. október 5., vasárnap

Fanta vagy Miranda szelet

Nálunk itthon nem divat ez a sütemény, de nagyon sok helyen láttam már a receptet, illetve kóstoltam is többféle változatban. Őszintén nekem annyira akkor nem tetszett. A kishúgom ötlete volt, hogy készítsük el ezt a sütit (nagyon szereti a Fantát), hozta is a receptet, és be is vásároltunk hozzá. A sütemény nagyon finom lett, a túrós krém sokkal jobb annál, mint amire emlékeztem. Aki ódzkodik a vajas alapú krémektől, az most vágja sutba az ellenérzéseit, mert a krém tényleg jó! És néha kell vajas krém is. Csendben megjegyzem: margarinos... A sütemény nagyon finomra sikerült, annak ellenére, hogy kifelejtettünk belőle egyet s mást. Az érdem Rozié, ő volt most a cukrász, én csak a keze alá dolgoztam.



Hozzávalók


A tésztához
- 7 tojás (szétválasztva)

- 6 evőkanál cukor

- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

- 6 evőkanál liszt

- 1 csomag sütőpor

A krémhez
- 20 dkg margarin vagy vaj

- 50 dkg tehéntúró

- 20 dkg porcukor

- (reszelt citromhéj - nálunk elmaradt)

- 2 evőkanál vaníliás cukor

A tetejére
- 7 dl Fanta (vagy narancsos üdítőital)

- 2 csomag vaníliás pudingpor

- (cukor - nálunk elmaradt - nem hiányzott, akinek kell 2-3 evőkanál bőven elég)

Elkészítés

  1. A tojások fehérjét habbá verjük, majd "félidőben" hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük. A habhoz forgatjuk a tojássárgákat, majd a lisztes kakaós keveréket. Nagy, határozott mozdulatokkal elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegíett 180°-os sütőben tűpróbáig sütjük. (Amikor már kezd illata lenni szúrjuk meg, ha a tű tisztán kijön belőle, akkor kapjuk ki.) Hűtsük le.
  2. Míg a tészta sül készítsük el a krémet: a cukrokkal a vajat (margarint) keverjük habosra. A túrót kézi robotgéppel kissé csomómentesítsük (ha valaki homogénre szeretné, annak botmixer), majd elegyítsük a két masszát. Lehet bele citromhéjat tenni, nálunk ez kimaradt.
  3. Ha a tészta kihűlt, kenjük rá a krémet (ne előbb, mert a vaj megolvadna!) és kezdjük el készíteni a felső bevonatot. A pudingport keverjük csomómentesre egy kevés fantával, majd a pudingoknál szokott módon (de tej helyett üdítővel) főzzünk sűrű krémet. Ha elkészült kevergessük egy ideig, hogy krémes állagú maradjon, de ne legyen forró (a vaj miatt), majd ha langyos, kenjük a krém tetejére. Hűtőben gyönyörűen szelhetőre dermed, de a képen éppen "friss" még a süti. 
  4. A fényképezésről meg annyit: nem könnyű úgy fényképezni, ha az éhes kistestvér Gollam módjára morogva kommandózik az asztal mögül...

2 megjegyzés: