2014. június 17., kedd

Pirított újkrumplis gnocchi szalonnával

Nagyon egyszerű, olcsó és könnyen elkészíthető főételről van szó, ami tápláló és nagyon finom is egyben. Aki szereti a szalonnát, krumplit, fokhagymát és a tejfölt annak garantáltan tetszeni fog. A gnocchit el lehet készíteni hagyományos burgonyából is, a különbség annyi, hogy akkor meg kell hámozni. Ezerszer jobb, mint a bolti változat, bár kissé időigényesebb, mint bedobni a mirelitet a forró vízbe. 






Hozzávalók (3-5 adaghoz)


- 40 dkg újkrumpli (4-6 darab)

- 20 dkg szalonna (nálam 3 féle: egy zsírosabb paprikás, egy húsosabb, és angol szalonna)

- só, bors

- fokhagyma (2-5 gerezd, ízlés szerint)

- kb. 25-30 dkg liszt 

- tejföl a tálaláshoz



Elkészítés

  1. A krumplikat megmossuk, a héját rajtahagyjuk. Egyforma kockákra vágjuk és lobogó sós vízben puhára főzzük. Ha puha, leszűrjük, villával vagy krumplinyomóval áttörjük, sózzuk, borsozzuk.
  2. A krumplit összegyúrjuk a liszttel. Akkor jó, hogyha puha tésztát kapunk, ami nem ragacsos. Lisztezett deszkán ujjnyi vastag hengereket gyúrunk és 1-2 ujjnyi hosszú darabkákat vágunk belőle. Kicsit a széleit próbáltam formázni, de nemigen ment... A gnocchikat lobogó sós vízben kifőzzük. Akkor van kész, hogyha feljön a víz tetejére. Leszűrjük, félretesszük.
  3. A szalonnát apróra vágjuk és a saját zsírján megpirítjuk, majd hozzádobjuk a kifőzött gnocchikat és az apróra vágott fokhagymát és átpirítjuk az egészet. Tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése