2014. május 25., vasárnap

Vaníliás epres pohárkrém kuszkusszal

Szirupos eper, krémes vaníliás kuszkusszal, és tejszínhabbal... Mennyei desszert! Előnye, hogy gyorsan elkészül. Valami hasonló desszertet láttam valahol, próbáltam utána keresni, hogy pontos forrást tudjak adni, de nem találtam. (Bár ott kicsit más volt a kuszkusz ízesítése és az eper is.... nem tudom hol lehetett...) Mindesetre ez a pohár desszert nagyon jó, egyszerű és nagyon nagyon finom. Mindenkinek ajánlom! :D Persze kuszkusz helyett lehet tejberizzsel vagy tejbegrízzel is készíteni.




Hozzávalók /2 főre/


- 5 dkg kuszkusz

- 25 dkg eper

- fél kiskanál vanília mag (nálunk szárított van, vanília rúdnak szerintem a negyede elég)

- 1,5 dl tej

- 1-3 evőkanál vaníliás cukor (ízléstől és az eper édességétől függően) 

- tejszínhab a tálaláshoz (bolti vagy felvert)


Elkészítés


  1. Az epret megmossuk, felkockázzuk (nálam nem egyforma, hanem kisebb és nagyobb kockákra, mert úgy izgalmasabbnak tartom) és rászórunk 1-2 evőkanál cukrot (a gyümölcs édességétől függően), és alaposan összekeverjük, kissé szétnyomkodva az epreket, hogy a cukorral sziruposodjon a gyümölcs leve. Alig egy perc keverés után a cukor fel fog oldódni. Félretesszük.
  2. A tejet kis lángon melegíteni kezdjük a vaníliával és 1 evőkanálnyi cukorral. Ha felforrt beleszórjuk a kuszkuszt és lefedjük egy alufóliával vagy az edény tetejével. 5-10 percig hagyjuk letakarva, hogy a kuszkusz megszívja magát és megpuhuljon. (Addig felverhetjük a habot.)
  3. Ha a kuszkusz megpuhult, és sűrű kásás állagú, akkor jó. Ha túl sok tejet használtunk, akkor kis lángon folyton kevergetve sűrítsük be. 
  4. Állítsuk össze a desszertet: egy bő kanál epret tegyünk a csészék vagy tálkák aljára, arra osszuk el kétfelé az édes kuszkuszt, majd megint az eper jön, végül tejszínhabbal koronázzuk meg ezt a desszertet. Friss eperrel díszíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése