2014. május 24., szombat

Nyári zöldségleves sajtos galuskával

Ez egy egyszerű, de nagyszerű nyári leves. Levesbetétnek először vajgaluskát szerettem volna tenni bele, de aztán eszembe jutott, hogy van egy olyan Nők Lapja Konyha szám, amelyikben különféle gombócokat és galuskákat vonultatnak fel. Így esett a választásom erre a sajtosra, amiben egyébként nem is érződött a sajt... De finom volt. A levesről: igencsak lightos, szóval ezután lehet kínálni a brutális húsos fogásokat. (Nálunk a második húsos pite volt.)



Hozzávalók (4-6 főre)


- 1 kisebb cukkini

- 2 répa

- 1 kisebb fej brokkoli

- só, bors, vegeta, 1 leves kocka

- kevés olaj

- 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma

A galuskához
- 2 tojás

- 1 evőkanál tejföl

- 10 dkg reszelt sajt

- só, bors, bazsalikom

- 3 bő evőkanál liszt


Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk (répát hámozzuk) majd feldaraboljuk őket. (Én karikákra vágtam.) A brokkolit rózsáira szedjük és azt is kisebb darabokra vágjuk. (célszerű akkorára mint a többi zöldséget, hogy egyszerre puhuljanak meg.) A hagymát apróra vágjuk.
  2. Az olajon megdinszteljük a hagymákat, majd a zöldségeket átforgatjuk az olajon. Felöntjük vízzel (kb. 1,5-2 liter) és addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. (Hogy ne legyen túl sűrű, se túl híg. Kóstoljunk, fűszerezzünk!)
  3. A galuskához valókat alaposan kikeverjük. Az újság szerint olyan állagúnak kellett volna lennie, hogy kézzel golyókat lehessen formázni belőlük, nekem folyékony lett, szóval kiskanállal szaggattam a vajgaluskához hasonlatos módon. (Kanál belemárt a forró vízbe, kevés tésztát kivesz, kanál tésztával együtt be a vízbe, így lecsúszik róla szépen a galuska.) Mikor a tésztát feljönnek a leves tetejére akkor van kész. Megkóstoljuk, tetszés szerint ízesítjük még ha kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése