2014. január 1., szerda

Borleves fahéjhabbal

A borleves nagyon sok családban a karácsonyi menü elmaradhatatlan alkotója. Nálunk nem, én őszintén megvallom nem emlékszem arra, hogy valaha is ettem volna borlevest. Persze a neve ismerősen csengett, mert Édesanyám minden télen elmeséli, hogy egy már régen meghalt szomszédunk milyen finom levest főzött, és hozott neki... Már egy ideje motoszkált a fejemben a gondolat, hogy meg kéne főzni ezt a levest, de mivel nem volt bevált családi receptünk ezért kicsit vonakodtam. Aztán mikor a kezembe került egy tavalyi Blikk Nők Konyha magazin és megláttam benne Cseh János egy receptjét elhatároztam: elkészítem. A recept bevált, talán kissé túl boros volt az eredmény, de egyébként nagyon ízlett. A fahéjhab miatt kicsit olyan madártejes beütésű. Nagyon finom desszert leves, mindenkinek ajánlom.






Hozzávalók (4 kis adag)


A habhoz
-  4 tojásfehérje

- 1 evőkanál cukor

- 1 kiskanál őrölt fahéj

- 1 dl bor

- 1 l víz

- 1 evőkanál vaníliás cukor

A leveshez
- 4 tojássárga

- 2 dl tejszín

- 1 dl víz

- 4 dl fehérbor (nálam BB Tramini, aki ezt sokallja: 3 dl bor, 1 dl cukros víz)

- 1 citrom reszelt héja

- 1 evőkanál cukor

- 1 kiskanál vaníliás cukor


Elkészítés

  1. A tojássárgát sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Félretesszük.
  2. A leveshez való bort, vizet és cukrokat összeforraljuk, majd félretesszük. (Aki  gyerekeknek készíti az forralja 4-5 percet.)
  3. Egy nagy fazékban vizet (1 l) forralunk, hozzáadjuk az 1 dl bort, vaníliás cukrot. A habhoz a fehérjét elkezdjük felverni, hozzáadjuk a cukrot, és kemény fényes habbá verjük. Hozzáadjuk a fahéjat. A habból kanállal galuskákat formázunk és kifőzzük a vízben. 1-1 percig főzzük mind a két oldalát. A kész galuskákat félretesszük.
  4. Egy másik fazékban vizet forralunk. Erre teszünk egy hőálló tálat (nálam jénai) amibe beleöntjük a boros folyadékot és a tejszínes tojássárgát. Kézi habverővel addig kerevetjük, ameddig kicsit sűrűsödik. 
  5. A galuskával tálaljuk, tetszés szerint megszórva mazsolával, fahéjjal.

Tipp

Itt kiválóan fel lehet használni a  fahéjesszenciát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése