2013. szeptember 27., péntek

Mogyoró torta

Nagymamám a minap beállított hozzánk egy torta alappal és egy marék mogyoróval. Mondjuk ez nem volt meglepő, mert Édesanyámnak volt a születésnapja. Mogyorós krémet csináltam hozzá, bár egy kis csalással, mert Nagymamám utasításai szerint készítettem el. A torta alapja egyszerű hat tojásos diós piskóta, de lehet ilyen piskótával is készíteni. A torta - talán mondanom sem kell - nagyon finomra sikerült. 


2013. szeptember 25., szerda

Fantasztikus házi csokoládé

Csokifesztivál volt a millenáris parkban. A sok csokoládé közepette megjött a kedvem a csoki készítéséhez. Édesanyám mondott egy receptet, amit még az ő édesanyja csinált mindig. Hiába, mindig nagymamám remek receptjeinél kötök ki. :) A különbség annyi volt, hogy kakaó helyett tettem hozzá egy kicsi étcsokit, ezzel lágyítottam az ízét, illetve egy kis tejszínt is. A csoki puha volt, krémes, de szilárd, és olyan selymes íze volt. Hogy van-e erre szó? Nem tudom. A finom túl közönséges erre a csokira. Bámulatos? Azt meg nem ételre szoktuk mondani. Nem tudom. A lényeg: rendkívül jól sikerült. És rendkívül gyorsan elfogyott. Háromféle ízűt csináltam: grillázsosat (késztermékből), mogyorósat és pisztáciás-aszalt vörös áfonyásat. A lehetőségek száma azonban végtelen. Mazsolás, diós, csilis, csak rajtad áll.

2013. szeptember 22., vasárnap

Székelykáposzta

A székelykáposzta nálunk az egyik kedvenc. Nagyon hálás étel, mert nincs vele annyi munka, nagy adagot lehet egyszerre elkészíteni, és sokáig eláll.Tejföllel, friss kenyérrel fantasztikus! Igazi magyar étel.



2013. szeptember 17., kedd

Hagymás gombás egybensült csirke

Nos. Ennek az ételnek érdekes a története. Csirkét szerettünk volna enni, de elfelejtettük kiolvasztani a húst, ezért csak fél háromkor ebédeltünk. Na mindegy. Aztán nem volt alufóliánk, amivel letakarhatjuk a húst, ezért aggódtam, hogy nem fog kellőképpen megpuhulni, csak megégni. (No igen - nem otthon főztem.) Hogy a hús finom puha legyen felöntöttük egy kevés húsalaplével. Nagyon finom volt a szaftja, mert a húsból kisülő zsír és a fűszerek keveredtek benne. 
És a gomba. Drága Zoltán rémálmainak egyik legrettegettebb főhőse. Furcsa, én nagyon szeretem. :) És kitartóan próbálkozom, hogy ő is megszeresse. Igazából ezt az ételt eredménynek könyvelem el magamnak ilyen téren, mert (bár erős fintorgással) két szem gombát is megevett, bár mikor megkérdeztem, hogy milyen volt - hogy ne kelljen belátnia, hogy a gomba jó és finom - férfiasan csak annyit mondott: meg lehetett enni. Szóval itt a bizonyíték, hogy finom volt, mert - akinek vannak makacs férfiismerősei igazat adhatnak nekem - ez egy hatalmas elismerés... Illetve reménykedem benne. 
Még egy dolog, de ez már csak technikai: a kép homályos, mert forrón fényképeztem, és nem túl jó minőségű, de nem tudtam jobbat csinálni, mert már majd éhen haltunk. Pirulhatott volna még egy kicsit a bőre, de így is nagyon jól sikerült. Jó kis ebéd lett belőle. :)



2013. szeptember 15., vasárnap

"Sárgatetejű" - gyerekkorom kedvence

Najó, inkább az egyik kedvence. De nagyon szerettük mindig is, főleg a sárga ropogós tetejét. Kisebb korunkban mindig lelopkodtuk a megkeményedett tojáskrémet, nem gondolva arra, hogy esetleg valakinek fel fog tűnni a hiánya. (Egyébként ugyanígy voltunk a Rákóczi túróssal, aminek csak a habját szerettük.) A sütemény az egyik egyensúly tészta nevezetű recept átdolgozása olyan formán, hogy kevesebb lisztet használunk, illetve a tészta felébe kakaó is kerül. A süti nagyon finom puha, de elég csúnyácska. A recept édesanyámé.