2013. december 20., péntek

Karácsonyi püspökkenyér

Ezt a süteményt még novemberben sütöttem, de karácsonyi sütemény, ezért vártam eddig azzal, hogy közzétegyem. Családi összejövetelre készítettem, mert nagy adagban süthető, egyszerű, gyors és finom is. Másik nagy előnye, hogy akár hetekig eláll. Karácsonykor ez a tulajdonsága nagyon jól jön, mert szenteste előtt akár egy héttel megsüthetjük, így nem kell majd kapkodni az ünnepek előtt.  A receptben megadott mennyiség 3 rúdra lesz elegendő. Nagyon dekoratív gasztroajándék Karácsonyra egy nagy piros vagy mintás masnival átkötve.




Hozzávalók


- 40 dkg liszt

- 1 zacskó sütőpor

- 40 dkg margarin

- 40 dkg kristálycukor

- 2 vaníliás cukor

- 8 tojás (szétválasztva)

- 80 dkg különféle mag, aszalt gyümölcs, nálam: 20 dkg csokoládé, 20 dkg aszalt sárgabarack, 20 dkg hámozott egész mandula, 20 dkg kandírozott citrom és narancshéj vegyesen

- 4 evőkanál rum


Elkészítés

  1.  A magokat, csokoládét, aszalt gyümölcsöket vágjuk apróra és egy tálban keverjük össze egy kanál liszttel, amit a kimért mennyiségből veszünk. (Ez azért kell, hogy ne ragadjanak össze, jobban elkeveredjenek majd a masszában.)
  2. A margarint keverjük habosra a cukrokkal, majd ha habosodik, adjuk hozzá a tojássárgákat. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd öntsük a többihez. Adjuk hozzá a rumot, majd sütőpapírral bélelt őzgerinc formákban süssük meg 180°-ra előmelegített sütőben. (20-25 perc alatt készül el.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése