2013. december 25., szerda

Fahéjas mandulás csillag

Tudom, már késő megosztani a tuti karácsonyi recepteket, hiszen ilyenkor már mindenki mindent megsütött, és csak ülni vágyik a karácsonyfa alatt és sütkérezni a családja szeretetének fényében. Ez a sütemény nem csak Karácsonyra jó, kiváló tea mellé vagy kávéhoz. A tésztája különös módon nem marcipán ízű, hanem ropogós, kissé ragacsos mandulás. A tetején a tojásfehérje pedig a hab a tortán... vagy süteményen. Nagyon finom sütemény, bárhol megállja a helyét. Ez az adag elég nagy (3 nagy tepsi), tehát aki óvatosabb nyugodtan felezze a mennyiséget. (Bár a sikert garantálom... )




Hozzávalók


- 5 tojásfehérje 

- 60 dkg héjas mandula

- 40 dkg porcukor

- fél citrom leve (elhagyható)

- 1 csapott evőkanál őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A mandulát durvára őröljük. Aki nem szereti ha ropog a mandula a foga alatt, az őrölje át többször.
  2. A fehérjéket kemény habbá verjük, addig míg ha egy késsel belevágunk meglátszik a nyoma. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot apránként, folyamatos keverés mellett.
  3. A mandulát egy nagy tálba tesszük és apránként hozzáadjuk a fehérjét, a citromot és a fahéjat, majd alaposan elkeverjük először spaktulával, majd kézzel. Annyi fehérjét használunk, hogy egy tömör, jól gyúrható tésztát kapjunk. A maradék habot félretesszük.
  4. A tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk nem túl vékonyra (kb 3mm) és csillag kiszúróval (vagy tetszőlegesen más formával) kiszaggatjuk. A csillagokat sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük a félretett habbal.
  5. 180°-on 6-8 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés

Aki ropogósan szeretné a kekszet, az nyújtsa vékonyabbra a tésztát, vagy süsse egy kicsit tovább a sütiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése