2013. december 13., péntek

20. SAD! Fahéjesszencia

Az ihletet, hogy esszenciát készítsek a Legjobb otthon blog adta. A blogger a Dolce vita blogról vette az ötletet, így az alap receptet innen vettem. Változtatni szerettem volna rajta annyiban, hogy a vaníliás almachips készítésekor keletkezett almaszirupot szerettem volna felhasználni. Viszont a szirup nem bírta ki a 12 nap várakozási időt, kicsit megbuggyant, így hagyományosan készítettem el sima cukorsziruppal. Mindenkinek ajánlom így is, mert forralt borba, süteményekbe, forró csokikba remek ízesítő, és nagyon király gasztroajándék.





Hozzávalók


- 6 darab egész fahéj (vastagabb vékonyabb egyaránt)

- 2 dl tiszta szesz (ízesítetlen jó minőségű vodka)

- 4 evőkanál cukor és 2 dl víz VAGY 2-2,5 dl almaszirup

Elkészítés

  1. A fahéjat összetörjük apró darabokra, egy befőttes üvegbe tesszük és ráöntjük a szeszt. Légmentesen lezárjuk és 12-14 napig állni hagyjuk. Időnként átforgatjuk.
  2. A cukrot és a vizet sziruppá főzzük, mikor a cukor feloldódott addig melegítjük, míg enyhén bugyog. Ekkor levesszük a tűzről, hideg helyre tesszük, majd ha teljesen kihűlt a fahéjas alkoholhoz keverjük, leszűrjük és üvgcsékbe porciózzuk. Szalaggal átkötve nagyon jó ajándék.
  3. Felhasználása: süteményekbe, forralt borokba, téli forró csokoládékba remek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése