2013. november 10., vasárnap

Lazac wokban sült zöldségekkel

Hm... lazac, a halak királya. A legfinomabb hal, amit ismerek. Persze ez az ismerettség elég felszínes, mivel ez az egyik legdrágább halfajta. Tegnapelőtt azonban Édesanyám vett az Auchanban egy nagy darab lazacot, mert tegnapra a nagyszüleimet vártuk ebédre. Péntek este tehát a halat megmostam, lepikkelyeztem, megint megmostam, feldaraboltam, majd egy olajos citromos pácban eltettem egy jól záródó dobozban a hűtőbe. A lazac körete wokban sült zöldség és krumplipüré volt. Az ebéd mennyei lett.




Hozzávalók /1,5 kg lazachoz, ami 10 főre elég/


A páchoz
- 1 dl olívaolaj
- fél citrom leve

A halhoz
személyenként 15 dkg lazac

- tetszés szerinti fűszerkeverék: nálam: rozmaring, kurkuma, kakukkfű, fokhagymagranulátum, reszelt citromhéj, bazsalikom (a fűszerkeverék késztermék volt)

A körethez
- 1 duci padlizsán
- 25 dkg gomba

- 2 kisebb cukkini

- 2 kápia paprika

- 3 kisebb fej vöröshagyma

- fűszerek: (szárított) bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, só, bors, paradicsom fűszersó

A krumplipüréhez
- 4-5 nagyobb krumpli

- 1 nagy kanál tejföl

- só, bors, szerecsendió

- egy kevés vaj


Elkészítés


  1. Előző nap este a lazacot lepikkelyezzük: egy nagy deszkára tesszük és késsel a pikkelyeket lekaparjuk. Nagyon fontos, hogy alaposan dolgozzunk. A halat leöblítjük hideg vízben, megfordítjuk. Végig tapogatjuk, ha érzünk benne szálkát, akkor azt kézzel vagy csipesszel eltávolítjuk. feldaraboljuk a halat tetszőleges nagyságú szeletekre, majd a pácot rákenjük és egy dobozba téve hűtőbe tesszük.
  2. Másnap a krumplit felkockázzuk és egy lábasban feltesszük sós vízben főzni. Puhára főzzük.
  3. A padlizsánt felkockázzuk, szitába tesszük és alaposan sózzuk, majd csepegni hagyjuk. (Célszerű mosogató felett.) Feldaraboljuk is viszonylag egyforma nagyságúra a többi zöldséget is, majd egy nagy tálban összekeverjük. A padlizsánról leitatjuk a vizet, és a többi zöldséghez adjuk.
  4. A wokba (vagy nagyobb serpenyőbe) olajat öntünk, hogy az edény alját vékonyan bevonja, majd feltesszük nagy lángon melegedni. Ha a serpenyő felforrósodik, akkor belezúdítjuk a zöldségeket, majd megszórjuk a fűszerekkel. (Ha a padlizsán nedves, akkor vigyázzunk vele, mert az olaj fröcsögni fog, ha az ér bele először.) Rázogatva vagy kevergetve pároljuk majdnem puhára. Így egy puha, ám kissé roppanós köretet kapunk.
  5. A krumplit ha megpuhult szűrjük le és krumplinyomóval vagy robotgéppel pürésítsük. Adjuk hozzá a tejfölt és egy kevés puha vajat, majd fűszerezzük.
  6. A halat egy alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a pácból visszamaradt olajjal megkenjük a tetejét és megszórjuk a fűszerkeverékkel. 180°-on, grill fokozaton süssük 15-20 percig.
  7. A halat krumplipürével, zöldségekkel és egy gerezd citrommal tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése