2013. november 2., szombat

Almás pite - a legfinomabb

Kicsit unom már magamban, hogy mindent "leg" jelzővel konferálok be, de mentségemre legyen mondva, tényleg ezeket tartom a leg-ebbeknek. Jelen esetben ez az almás pite a legjobb almás pite amit valaha ettem. Ezért mindenkinek jó szívvel ajánlom kipróbálásra. Akinek nincs saját legjobb pitéje, vagy szívesen kísérletezik újabb receptekkel, azoknak tényleg megérné kipróbálni. A tészta nagyon omlós, nagyon puha, de tartalmas, a dió szerepe pedig az, hogy ne áztassa agyon a tésztát. Nálunk ez a sütemény mindig pillanatok alatt elfogy (túlzás nélkül), ezért tényleg buzdítok mindenkit arra, hogy süsse meg! :-)



Hozzávalók


- 25 dkg margarin

- 20 dkg porcukor

- fél csomag sütőpor (6 g)

- 60 dkg liszt

- 3 tojás

- 1 dl tejföl (kb 1 jó nagy kanálnyi)


Töltelék
- 1,5 kg különbözőféle alma (édesebb, savanyúbb, lehetnek kissé nyomottak is)

- 10 dkg kristálycukor

- 2 evőkanál vaníliás cukor

- 1 csapott evőkanálnyi fahéj

- fél citrom leve

- szórócukor (elhagyható) 

- 1 tojás

- 15 dkg darált dió 2 evőkanál porcukorral elkeverve (spórolósoknak zsemlemorzsa)


Elkészítés

  1. A margarint, porcukrot, és a sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk, majd hozzáadunk 3 tojást, és 1 dl tejfölt. Ezekkel együtt kézzel (!) egy lágy tésztát gyúrunk. (Ha nagyon ragad lisztezzük.) Fóliába csomagolva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
  2. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy nagy fazékban a cukrokkal és a citrommal megpároljuk 10-15 perc alatt. Ha kész levesszük a tűzről, belekeverjük a fahéjat és hűlni hagyjuk. (Csak hidegen lehet felhasználni!)
  3. A tésztát ketté szedjük és kinyújtjuk az egyiket (eléggé ragad, én két sütőpapír közt nyújtottam ki, amiből az egyik alá került a tepsiben), majd a tepsibe helyezzük sütőpapírostul. Megszórjuk a dió 2/3-ával, majd az almás tölteléket ráhalmozzuk a dióra és egyenesre simítjuk. A maradék diót rászórjuk, majd erre tesszük a tészta másik felét kinyújtva.
  4. A felső tésztát megkenjük egy tojással (vagy tojássárgával) és megszórjuk szórócukorral. 180°-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. (Körülbelül 30 perc alatt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése