2013. október 9., szerda

Mandulás körtetorta

Ez a recept eredetileg egy almatorta recept, de sok körte volt itthon, amiket fel kellett használni, ezért egy kicsit átalakítottam és csináltam belőle körtetortát. A cukor egy részét felcseréltem mézzel, és két maradék tojásfehérjét is hozzáadtam, ami miatt nagyon könnyű és puha lett a tészta. A sárgabaracklekvár tette különlegessé az egészet. Ízlés szerint lehet fahéjjal, gyömbérrel ízesíteni.




Hozzávalók


- 3 tojás szétválasztva (+ 2 fehérje)

- 10 dkg kristálycukor + 1 evőkanál vaníliás cukor

- 1 nagy kanál méz

- 15 dkg vaj vagy margarin

- 1 citrom reszelt héja

- 15 dkg liszt + fél csomag sütőpor

- 5 kisebb puha sárga körte (Vilmos körte)

- 2 nagyobb kemény barna körte (Kormos körte)

- 5-7 dkg mandulaforgács

- ízesítőnek tetszés szerint fahéj, gyömbér

- 2-3 evőkanál híg baracklekvár


Elkészítés


  1. A sárga körtéket megpucoljuk, a magházát eltávolítjuk és felkockázzuk.
  2. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, mézzel és a margarinnal vagy vajjal. Beleadjuk a citromhéjat és a sütőporos lisztet is. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét és a felkockázott körte darabokat.
  3. Egy közepes nagyságú csatos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, vagy kivajazunk és kilisztezünk, majd a formába öntjük a masszát. A tetejét a maradék körte vékonyra vágott cikkeivel kirakjuk. Mandulával megszórjuk, és előmelegített 180°-os sütőben 50-55 percig sütjük.
  4. Mikor már majdnem készen van, a baracklekvárt dupla aljú edényben melegítsük fel. Ahogy kivesszük a sütőből a tortát tegyük tányérra, és azonnal kenjük meg a forró baracklekvárral. Ez a lépés elhagyható. 
  5. Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom, nálunk nagyon gyorsan elfogyott. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése