2013. szeptember 15., vasárnap

"Sárgatetejű" - gyerekkorom kedvence

Najó, inkább az egyik kedvence. De nagyon szerettük mindig is, főleg a sárga ropogós tetejét. Kisebb korunkban mindig lelopkodtuk a megkeményedett tojáskrémet, nem gondolva arra, hogy esetleg valakinek fel fog tűnni a hiánya. (Egyébként ugyanígy voltunk a Rákóczi túróssal, aminek csak a habját szerettük.) A sütemény az egyik egyensúly tészta nevezetű recept átdolgozása olyan formán, hogy kevesebb lisztet használunk, illetve a tészta felébe kakaó is kerül. A süti nagyon finom puha, de elég csúnyácska. A recept édesanyámé.




Hozzávalók


- 28 dkg cukor + 25 dkg porcukor (mázhoz)

- 28 dkg margarin

- 28 dkg darált dió

- 7 tojás (szétválasztva)

- 1 púpozott evőkanál kakaó

- 14 dkg liszt


Elkészítés

  1. A margarint habosra keverjük a cukorral és egy tojássárgával. (A többi sárgáját félretesszük.) Beleszórjuk a darált diót és a lisztet. Alaposan elkeverjük.
  2. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk. 
  3. Egy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe öntjük a tészta bő felét, majd a maradékhoz adjuk a jó minőségű kakaót, alaposan összekeverjük, és a diós tészta tetejére pötyögtetjük, és elkenjük, hogy egyenletes réteget kapjunk. 180°-os sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
  4. Mikor már a tészta majdnem megsült kezdjük el a tojássárgákat habosra keverni a 25 dkg cukorral. (Ezt a cukor mennyiséget nem érdemes csökkenteni, mert csak így lesz a máz megfelelő állagú.) Nagyon fontos, hogy a máz nagyon sűrű legyen! 15-20 percig is keverjük robotgéppel. Akkor jó, hogy már teljesen világos, és nagyon sűrű. Ha nem elég sűrű, akkor le fog csúszni a tészta tetejéről.
  5. Ha a tészta megsült, borítsuk ki egy sütőpapírral befedett vágódeszkára, (vagy tetszés szerint egy nagy tálra tálcára, - a sütőpapír azért kell, mert ragad) hogy a sütéskor alul lévő oldala legyen felül. Húzzuk le róla a papírt és még forrón kenjük rá a mázat. Akkor szeletelhetjük, ha már megszilárdult a teteje. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése