2013. augusztus 14., szerda

Tengeri hal fehérboros pórés mártásban

Ezt az ételt ez egyik Buday Péter recept ihlette. Nagyjából a hozzávalók ugyanazok, de én nem pisztránggal készítettem mint ő, mert csak tengeri haltörzs volt itthon. Mivel a receptet nem találtam meg, (hozzá kell tennem: nem is nagyon kerestem) csak találomra adagoltam a hozzávalókat. Nagyon finom étel lett belőle, ha nem is kifejezetten fogyókúrás, hiszen tejszínes és vajas a mártása. Apropó, mártás! Nagyon finom selymes állagú kifejezetten krémes lett.




Hozzávalók /5-6 főre/


- 50 dkg tengeri haltörzs (vagy tetszés szerint más hal)

- só, bors, petrezselyem

- 2 dl jó minőségű fehérbor

- 1 dl tejszín

- 5 dkg vaj (vagy margarin)

- 20 dkg póréhagyma

- 1 ek liszt

- citrom


Elkészítés

  1. A halakat tisztítsuk meg, majd sózzuk és borsozzuk. A hagymát vágjuk karikákra.
  2. Egy akkora serpenyőben, amekkorában a hal kényelmesen elfér egymás mellett, olvasszuk meg a vajat, majd dobjuk rá a póréhagymát is. Addig párolgassuk, ameddig a hagyma össze nem esik. Öntsük hozzá a bort és a tejszínt és melegítsük össze. 
  3. A halakat tegyük a meleg szószra és fedő alatt 10 perc alatt pároljuk az egyik oldalát, majd 5 percig a másikat. (Hogyha vékony hallal dolgozunk, akkor csökkentsük le ezt az időt.) A halakat, ha elkészültek tegyük ki abba a tálba, amiben tálalni szeretnénk. 
  4. A mártásba (ami ilyenkor még elég híg) tegyünk egy evőkanálnyi lisztet, és kevergetve sűrítsük be. Kóstoljuk meg, majd tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, csepegtessünk bele egy kevés citromlevet, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel. A halakat a mártással leöntve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése