2013. március 4., hétfő

Fahéjas kuglóf mazsolával

A kuglóf a régi polgári konyha egyik alapvető édessége volt. A régiek általában kelt tésztából készítették ezeket a süteményeket, de vannak olyan receptek is, ami fél óra alatt összeállíthatók. Ez a recept a jó öreg Dolce Vita Blogról való. Én már az első olvasásra beleszerettem, mert nagyon szeretem a mazsolát és a fahéjat is. A recept egyetlen baja, hogy rengeteg idő míg keleszted, de az eredmény nagyon jó lesz. Reggelire vajjal és lekvárral egyszerűen tökéletes! 




Hozzávalók


- 45 dkg liszt

- 1 csipet só

- 5 dkg élesztő

- 2 tk méz

- 2 tojás

- 2 dl meleg tej

- 5 dkg vaj (+ a forma kikenéséhez)

- 5 dkg kristálycukor

- 1 tk fahéj

- 1-2 marék mazsola

Elkészítés

 

  1. A tejet melegítsük meg. Fontos, hogy ne legyen forró. Csurgassuk bele a mézet és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Tegyük meleg helyre és kelesszük kb. 20 percig. 
  2. Mérjük ki a lisztet és szitáljuk egy tálba. Morzsoljuk bele a margarint és adjuk hozzá a sót, valamint a megkelt élesztőt. (Ha a tál alján marad a méz kaparjuk bele azt is.) Üssük a tésztához a tojásokat és dagasszuk meg.
  3. A mazsolákat tegyük egy tálba, öntsünk rá egy kevés szörpöt (bármilyen) és annyi vizet hogy ellepje. Tegyük be egy percre a mikróba. Ez a lépés elhagyható, de ha a mazsolát beáztatjuk nem lesz száraz.
  4. A mazsikat csepegtessük be alaposan (!) egy szitán, és papírtörlővel nyomogassuk meg őket, hogy a lehető legtöbb nedvességet elvonjuk belőle. A mazsolákat gyúrjuk a tésztába.
  5. A tésztát takarjuk le és meleg helyen kelesszük addig, ameddig a duplájára nő. (1-1,5 óra)
  6. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy beleférjen a kivajazott formánkba (20x50 cm kb.) A fahéjat és a kristálycukrot egy tálban keverjük össze és szórjuk a kinyújtott tésztára egyenletesen. Csavarjuk fel, mintha kakaós csigát csinálnánk. Óvatosan pakoljuk a formába. Takarjuk le egy textillel, és kelesszük még 1 órát. 
  7. A sütőt melegítsük elő 200°-ra. 35-40 percig sütjük. 

Megjegyzés

A külseje ropogós, a belseje puha. Ilyet esznek a rajzfilmekben a szereplők reggelire... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése